Vaskebjørn – en tidløs klassiker

Denne gang skal vi ta for oss ei flue som man godt kan kalle en moderne klassiker. 

Opphavsmannen til denne flua er Christian Schanche, og flua skulle vise seg å raskt bli en suksess i det salte element på jakt etter sjųųrreten!

 

 

Litt om flua:

Flua blir som oftest bundet i stųrrelse 4 og 6, ofte på en Gamakatsu F314. Men flere kroker som har sett dagens lys passer godt til denne flua. Ahrex sin NS122 Light Stinger er en av de. Dette er en krok med utrolig gode krokingsegenskaper, og til tross for en relativt tynn wire er den knallsterk. 

Flua imiterer egentlig ingenting, men det er kanskje derfor den har blitt så populęr langs kysten vår også. Den kan fiskes som en reke såvel som en liten byttefisk, og alt dette avgjųr du ved hjelp av hvordan du legger opp inntrekket. Dette er rett og slett ei knallgod triggerflue som enhver sjųųrretfisker bųr ha i boksen sin!

 

Materialliste:

Krok: Ahrex NS122 Light Stinger #6

Tråd: Hvit og rųd, 8-10/0

Hackle: Cock Hackles, Grizzly

Dubbing: Selull, fluo rųd og naturell

Ųyne: Kuleųyne, str medium, svart

Flash: H2O Krystal Flash, Pearl

 

 

Steg 1:

Fest tråden og jobb deg frem til mothaken. Bind inn et hackle i passende stųrrelse. Til stųrrelse 6 synes jeg 3 runder er passende. Ikke kast det resterende av hacklet, det skal brukes videre.

Steg 2:

Bind inn kuleøyne, ca. 3mm fra krokspiss. Plasseringen av kuleųynene er helt essensiell for å få riktig gange på flua. Øynene bindes inn på oversiden med et par slakke runder, før man vender den rundt på undersiden. Ett par dråper med lynlim er å anbefale. Bindes inn på tvers slik at øynene sitter godt.

Obs! Unngå å bruke saksen til å klippe ut øynene. Bruk heller en passende tang.

Steg 3:

Bind inn flash. Bind deg tilbake til ųynene og start med å legge rųd selull på tråden. Selull er en ųvingssak, men ikke overdriv mengden. Less is more!

Dubb deg frem og så tilbake mot ųynene igjen.

Steg 4:

Bind inn hacklet rett foran ųynene. Her holder det med 2-3 runder rundt. Bind deg så forsiktig tilbake mot ųynene, over hacklet og jobb deg frem mot krokųyet. Stopp ca. 2-3mm. fra krokųyet. Dette for å ha nok plass til både siste runde med hackle og hode.

Steg 4:

Legg naturell selull på tråden og dubb deg mot ųynene og tilbake igjen mot krokųyet. Prųv samtidig å få den godt tapert.

Steg 5:

Bind inn det resterende av hacklet. Her holder det med 2 runder rundt. Avslutt med en whip finish eller et par halvstikk. Bind inn rųd bindetråd og bygg hodet slik du vil ha det. Avslutt flua og forsegle hodet med lakk.

– Erlend

 

Produktene som ble brukt finner du her: