EN/ISO Standard

I 2005 kom EN 13537 ut og gjorde det mye enklere og sammenligne soveposer av forskjellige fabrikater. Du har kanskje lagt merke til at soveposer er merket med «comfort» og «limit». 

«Comfort» er temperaturen der en «vanlig» kvinne skal kunne sove komfortabelt med ett lag ull.
«Limit» er temperaturen der en «vanlig» mann skal kunne sove komfortabelt med ett lag ull.
Begge temperaturene er målt ved bruk av liggeunderlag i ett telt.

I 2017 kom det en oppdatert utgave av denne standarden som endret litt på måten å utføre testen, men resultatene ble det samme.

Husk, hvordan man opplever kulde og varme er veldig individuelt fra person til person og at standarden blir en veiledning til valg av pose i det store utvalget som finnes.

 

Hvor lang skal soveposen være?

En sovepose skal passe til din lengde!
Da vil soveposen isolere bedre og være mer komfortabel. Er soveposen for kort til deg, vil for eks. dunet i fotenden på en dunsovepose trykkes flatt, og posen vil ha dårligere isolasjonsevne. Om posen er for lang, vil du ikke klare å varme opp lufta i soveposen like godt og posen vil oppleves kaldere. Så kjøp gjerne en sovepose som er ca 10cm lengre enn deg selv.

Det finnes egne soveposer til damer. Disse er ofte i litt kortere lengder og inneholder litt ekstra isolasjon på det mest utsatte punktene. Som for eksempel fotende.

Dun eller fiber?

En dunpose har lavere vekt, mindre pakkvolum og større spennvidde i temperatur den kan brukes i. Den absorberer fukt eller «puster» om du vil, noe som vil gi en mer behagelig natt. Ulempene er at prisen på dunposene er litt høyere og at de ikke tåler mye fukt eller regn før dunfibrene kollapser og mister isolasjonseffekten.

En fiberpose tåler mye bruk, og kollapser ikke på samme måte som dun dersom den blir våt eller fuktig. Fiberposer er ofte litt rimeligere sammenlignet med dun, men har høyere vekt og tar større plass pakket sammen. De har også mindre spennvidde i temperatur og kan lettere bli «klam» dersom den brukes når det er litt høyere temperatur enn posen er beregnet til.

Tips, kjøp en sovepose som er litt varmere en det du tror du kommer til å trenge. Det er enklere å gjøre soveposen kaldere ved å åpne glidelåsen eller løsne litt på hetta. 

Like viktig som en god sovepose er liggeunderlaget!

Nøkkelen til en god natt er at liggeunderlaget har like gode isolasjonsevner som soveposen. Liggeunderlag bruker noe de kaller for R-Verdi. Teknisk sett er R-verdi en måling av termisk motstand. Så jo høyere R-verdi, jo høyere isolasjonsevne.

R-verdi 0,5 til 2 passer bra for vår og sommer.

R-verdi 2 til 4 egner seg for høst og mild vinter.

R-verdi 4 til 5,5 passer for vinteren.